Dunaújváros története

Dunaújváros történeteA város már az őskorban is lakott terület volt, amit a feltárások is bizonyítanak. A bronz korban alakult ki, és 700 éven keresztül virágzott. A római korból hatalmas tárgyi leletanyag maradt fenn az utókor számára, amelyből fény derül rá, hogy az itt működő katonai tábor a hozzá kapcsolódó polgárok által lakott várossal együtt jelentős szerepet játszott a barbár támadások elleni védelemben.

A magyarok a honfoglalás során telepedtek le a környéken. A város elődje Pentele volt, ami a mai napig fellelhető, a térségből sok Árpád-kori lelet került feltárásra.

A falu a 17. század végéig török uralom alatt állt, a háború alatt teljesen elnéptelenedett. A felszabadítás után rácok települtek ide.

A szabadságharc bukása után a lakosság nagy része mezőgazdasági bérmunkával kényszerült foglalkozni. A későbbiekben, a kiegyezést követően a nagytelepek közé sorolták. A második világháború alatt bombakárokat szenvedett település, de egy 1949-es döntés alapján lakótelepek felépítésébe kezdtek.

A város azóta is tovább fejlődik, ügyelve a régi értékek és műemlékek megóvására. Ha itt keresünk állást a dunújvárosi álláshirdetések oldalon, egy nagyon szép városban dolgozhatunk, szabadidőnkben bőven adódik lehetőség, hogy kulturális programokon vegyünk részt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.